Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Podiumlessen van Thierry Baudet

door Hannah Achterbosch

Als vrouw is het de kunst goed naar mannen te kijken om in de spotlights terecht te komen. Gaat Thierry Baudet op een vleugel liggen, doe het dan ook. Voor je het weet, heb je twee zetels in de Tweede Kamer en misschien word je zelfs serieus genomen als filosoof.

Een artikel waarvan de tweede zin de naam ‘Baudet’ bevat is naar het schijnt geen succesformule als het doel is vrouwen in de filosofie een podium te geven. Maar laten we eerlijk zijn: we zijn met zijn allen al jaren bezig vrouwen een podium te geven en geslaagd is dat project nog niet. Na 136 jaar is het ons dan eindelijk gelukt om in 2017 één, u leest het goed, één vrouwelijke hoogleraar van de Wijsbegeerte te benoemen: Marije Martijn. De tweede rang mag inmiddels wel redelijk gevuld zijn met vrouwen, maar altijd over andere hoofden heen moeten kijken om te zien wat zich op het podium afspeelt is niet leuk. Tijd voor verandering.

 

Rolmodel

Als vrouwen niet genoeg kwaliteit leveren, waarom zet je ze dan op een podium?Door de schaarste aan vrouwelijke rolmodellen in de filosofie en daarbuiten, kan het vaak niet anders dan dat je als vrouw naar een mannelijk equivalent moet kijken om je podiumlessen te leren. Hoe onwaarschijnlijk mijn verzoek ook lijkt, juist daarom verzoek ik alle vrouwen Baudet eens nauwkeurig te volgen. Van vrouwen wordt verwacht – door zowel mannen als andere vrouwen overigens- te wachten tot iemand ze een hand geeft om ze het podium op te klimmen. Maar waarom wachten op het podium als je het ook kunt nemen? Klim ongevraagd de bühne op. Mijn vermoeden is dat Martijn niet de tijd heeft om elke vrouwelijke filosoof een hand te geven en omhoog te trekken. Neem daarom het voorbeeld aan de man die als geen ander weet het podium te nemen.

 

Dit verzoek heeft zeker haken en ogen. Moeten vrouwen zich conformeren naar mannelijke normen door te nemen en niet te vragen? Kunnen mannen wel pas op de plaats maken als een vrouw het podium betreedt? Zit het wel in de vrouwelijke natuur om in de spotlights te staan voor haar vermogen abstract te denken in plaats van voor haar lichaam? En dan altijd nog die dooddoener. Als vrouwen niet genoeg kwaliteit leveren, waarom zet je ze dan op een podium? Het antwoord is simpel. Dé filosoferende vrouw bestaat niet, dé maatschappelijke verwachting over deze vrouw en haar podium daarentegen wel. Die verwachting is dat vrouwen het nodig hebben dat iemand – het liefst een sterke voorbeeldvrouw – ze een handje geeft om die stap naar het grote toneel te zetten.

 

Als vrouwen niet genoeg kwaliteit leveren, waarom zet je ze dan op een podium?

Oproep

Heb je als vrouw per sé een vrouwelijk rolmodel nodig om jezelf op een podium te kunnen zien? Er zijn genoeg rolmodellen waar een vrouw zich aan zou kunnen meten. Ik herken vrouwen in ieder geval niet uitsluitend in de verwachting dat ze geholpen moet worden. Identificeren wij vrouwen ons niet net zo goed met Barack als in Michelle? Herkennen we ons zelf niet meer in Klaver dan in Thieme? En vergelijken we ons niet liever met de levenden (ook al is dat Baudet) dan met de doden (ook al heeft Arendt je filosofische voorkeur)? Ik heb er genoeg van me schuldig te voelen als ik een mannelijke filosoof citeer, omdat de vrouwelijke equivalent gewoonweg niet gepubliceerd is.

 

Daarom is dit een oproep aan vrouwen om het podium gewoonweg te overmeesteren. Ook al dreig je op je weg naar de top door iemand tegen gehouden te worden. ‘Als iemand nee zegt moet je niet denken “diegene wil niet”. Gewoon nog even aandringen’, is een uitspraak die Baudet vast bekend voorkomt en volgens mij alleen in deze context aanvaardbaar. Want als Baudet met een beetje aandringen en ‘filosofische’ termen als ‘homeopathische verdunning’ relevant wordt en als klap op de vuurpijl onnatuurlijk liggend op zijn vleugel de Tweede Kamer wordt binnengereden. Wie of wat houdt ons vrouwen dan nog tegen? Wachten totdat een andere vrouw je het kunstje voordoet gaat ons weer 136 jaar kosten. Vrouwen in de filosofie hebben in eerste instantie een podium nodig en wie laat tegenwoordig beter zien hoe je dat podium kunt verleiden dan Baudet?

 

 

[ Dit artikel verscheen in Phronèsis Nummer 1 Maart 2017 ]