Alles over de WEEK VAN DE KINDERFILOSOFIE 2023

15 april 2023

Dit jaar is de Week van de Kinderfilosofie van 15 t/m 23 april 2023. 

Tijdens de Week van de Kinderfilosofie kan iedereen het belang én het plezier van  filosoferen met kinderen ontdekken.

Het thema van dit jaar is ‘WAARDELOOS OF WAARDEVOL?’

Van 'likes' tot rapportcijfers, van geldprijzen tot medailles en 'reviews'; op heel veel plekken  in onze samenleving wordt volwassenen én kinderen gevraagd ergens een waarde aan toe te  kennen. Maar wat betekent waarde? Is dat voor iedereen hetzelfde? Als iets nu van waarde  is, is het dat dan over een week of een eeuw nog steeds? Zijn er dingen die van waarde zijn,  maar waarvan de waarde moeilijk te meten is? Zijn er dingen die van waarde zijn maar toch  niet beschermd worden?  

Tijdens de Week van de Kinderfilosofie kunnen kinderen, aan de hand van die eerste vraag  "WAARDELOOS OF WAARDEVOL?", het thema ‘WAARDE’ verkennen.

KINDER(filosofische) KEURINGSDIENST VAN DE WAARDE

Zoals elk jaar kan iedereen die tijdens de week filosofeert met kinderen zijn activiteit of les  bij ons aanmelden. Wij publiceren alles op www.weekvandekinderfilosofie.nl. Alle kinderen die tijdens de Week filosoferen over waarde vormen dit jaar als het ware één  grote KINDER(filosofische) KEURINGSDIENST VAN WAARDE.

De Week van de Kinderfilosofie is benieuwd wat kinderen van waarde vinden en verzorgt  daarom een WAARDETRANSPORT. Met een grote schatkist bezoeken we diverse locaties  waar gefilosofeerd wordt en nemen van elk iets (symbolisch) mee dat van waarde is. Aan het  einde van de Week filosoferen we nog eens over wat er allemaal in de schatkist terecht is  gekomen.

WEGGEVER

Elk jaar geven we iets weg, dat organisatoren kunnen uitdelen aan hun deelnemers. Dit jaar  is dat een klein doe-boekje. Kinderen kunnen al knippend en plakkend nadenken over wat  van waarde is.

BOEKENPRIJS VOOR BESTE FILOSOFISCHE KINDERBOEK VAN 2022

De Week van de Kinderfilosofie heeft een nieuwe boekenprijs in het leven geroepen. Welk  boek zet jonge lezers het meest aan tot het stellen van filosofische vragen? Er is een jury- en  een publieksprijs. 

AFSLUITING WAARDETRANSPORT EN UITREIKING BOEKENPRIJS

Op zaterdag 22 april sluiten we de Week af bij de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden, tijdens de Dag van de Filosofische Praktijk. Kinderen filosoferen over de  inhoud van de schatkist en er is een feestelijke bijeenkomst waarin de prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek wordt uitgereikt. 

Meer informatie is te vinden op www.weekvandekinderfilosofie.nl.

Achtergrondinformatie over de Week van de Kinderfilosofie

Wij zijn ervan overtuigd dat filosoferen kinderen essentiële vaardigheden aanleert om ook in  de toekomst democratisch en vreedzaam samen te kunnen leven.

Daarom zetten wij in de Week van de Kinderfilosofie de praktijk van het filosoferen met  kinderen op een podium en in de spotlights. 

We beogen daarmee dat zoveel mogelijk volwassenen, maar uiteraard ook kinderen, het  belang én het plezier van kinderfilosofie ontdekken, zodat leren filosoferen uiteindelijk net  zo vanzelfsprekend wordt als leren lezen.

De stichting en de Week bestaan sinds maart 2021. We sluiten qua thema en datum elk jaar aan bij de Maand van de Filosofie. 

Er zijn nog geen vaste fondsen en al het werk wordt geheel op vrijwillige basis verricht. Er is in twee jaar al veel bereikt. Via gratis lessen, gratis boekjes en ansichtkaarten, artikelen  in (kinder)kranten en tijdschriften zijn al heel veel mensen geïnspireerd. 

Bekijk meer activiteiten

Tot en met 31 maart 2023
Huis van Levende Boeken
De bibliotheek van de hermetische filosofie is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind.
4 juni 2023
Patricia Piccinini - Kunsthal Rotterdam
In de beeldententoonstelling van Patricia Piccinini (1965) staat ‘metamorphosis’ centraal.
22 april 2023
Dag van de Filosofische Praktijk
Het doel van de dag is een breed publiek vanuit verschillende invalshoeken kennis te laten maken met de Filosofische Praktijk.
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram