De Week van de Kinderfilosofie

15 april 2023

Volgende week is het DE WEEK VAN DE KINDERFILOSOFIE


Nieuws over de Route van het Waarde(n)transport en over de prijsuitreiking voor het Beste Filosofische Kinderboek 2022


INLEIDING
Dit jaar is de Week van de Kinderfilosofie van 15 t/m 23 april 2023. Tijdens de Week kan iedereen het belang én het plezier van filosoferen met kinderen ontdekken. Op allerlei plekken in het land filosoferen kinderen over het thema van dit jaar: ‘WAARDELOOS OF WAARDEVOL?’ Wat vinden kinderen, nadat ze erover gefilosofeerd hebben, van waarde en wat niet? Wat kan in de prullenbak en wat moet bewaard blijven in een schatkist?


ROUTE VAN HET WAARDETRANSPORT langs de KINDER(filosofische) KEURINGSDIENST VAN
WAARDE

Alle kinderen die tijdens de Week filosoferen over waarde vormen dit jaar als het ware één grote KINDER(filosofische) KEURINGSDIENST VAN WAARDE. De Week van de Kinderfilosofie is benieuwd wat kinderen van waarde vinden en verzorgt daarom een WAARDETRANSPORT. Met een schatkist bezoeken we diverse locaties waar kinderen filosoferen en nemen van elk iets mee dat van waarde is. Aan het einde van de Week filosoferen we nog eens over wat er allemaal in de schatkist terecht is gekomen.


Kijk voor de route en activiteiten op deze pagina.

BOEKENPRIJS VOOR BESTE FILOSOFISCHE KINDERBOEK VAN 2022
De Week van de Kinderfilosofie heeft een nieuwe boekenprijs in het leven geroepen. Boeken zijn immers een laagdrempelige manier om kinderen aan te zetten tot denken over filosofische vragen en kwesties. Uit een overweldigend aantal inzendingen heeft de jury een shortlist samengesteld. Het boek dat jonge lezers het meest aanzet tot het stellen van filosofische vragen verdient de juryprijs. Daarnaast is er een publieksprijs.

UITREIKING BOEKENPRIJS en AFSLUITING WAARDETRANSPORT
Op zaterdag 22 april sluiten we het Waardetransport af. We bekijken wat kinderen in de voorafgaande week in de schatkist hebben gedaan. Daarna reiken we de prijs uit voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2022. Dat doen we tijdens de Dag van de Filosofische Praktijk op de ISVW te Leusden.


Meer informatie over de shortlist en prijsuitreiking vind je op deze pagina.

ACHTERGROND
Wij zijn ervan overtuigd dat filosoferen kinderen essentiële vaardigheden aanleert om ook in de toekomst democratisch en vreedzaam samen te kunnen leven. Daarom zetten we tijdens de Week van de Kinderfilosofie de praktijk van het filosoferen met kinderen op een podium en in de spotlights. We beogen daarmee dat zoveel mogelijk volwassenen, maar uiteraard ook juist kinderen, het belang én het plezier van kinderfilosofie ontdekken, zodat leren filosoferen uiteindelijk net zo vanzelfsprekend wordt als leren lezen. De Week bestaat sinds 2021. We sluiten met thema en datum aan bij de Maand van de Filosofie. Er zijn nog geen vaste fondsen en al het werk wordt geheel op vrijwillige basis verricht.


Via het faciliteren en stimuleren van activiteiten, gratis lessen, gratis boekjes en ansichtkaarten, artikelen in (kinder)kranten en tijdschriften zijn al heel veel mensen geïnspireerd.

Aanvullende informatie:
Wil je langskomen bij een van de activiteiten op de route van het Waardetransport of wil je aanwezig zijn bij de prijsuitreiking voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2022, neem dan contact op met Christianne Verheugd via christianne@weekvandekinderfilosofie.nl of 06-20230261. Ook voor overige informatie of ander beeldmateriaal kun je bij haar terecht.

Bekijk meer activiteiten

21 april 2023
Maand van de Filosofie
De Maand van de Filosofie loopt ten einde, maar er vinden nog vele evenementen plaats.
Tot en met 31 maart 2023
Huis van Levende Boeken
De bibliotheek van de hermetische filosofie is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind.
4 juni 2023
Patricia Piccinini - Kunsthal Rotterdam
In de beeldententoonstelling van Patricia Piccinini (1965) staat ‘metamorphosis’ centraal.
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram