Huis van Levende Boeken

Tot en met 31 maart 2023

De bibliotheek van de hermetische filosofie is de bibliotheekcollectie van de Embassy of the Free Mind. De collectie omvat ruim 28.000 boeken, waaronder ca. 2.300 oude boeken en 300 handschriften uit de 15e, 16e, 17e en 18e eeuw. Zeldzame, vaak prachtig geïllustreerde werken. In de tentoonstelling ‘Huis van Levende Boeken - de Bibliotheca Philosophica Hermetica’ zie je een dwarsdoorsnede uit deze collectie. Hermetische filosofie en verwante stromingen, zoals alchemie, kabbala, mystiek, christelijke theosofie, rozenkruisers, astrologie, magie en het vrije denken in het algemeen komen aan bod. In al deze stromingen kun je de belangrijke principes van de hermetische filosofie terugvinden. ‘Zo boven, zo beneden' is een van de belangrijkste principes in de hermetische filosofie, genoemd naar de Egyptische wijsgeer Hermes Trismegistus. Het wil zeggen dat de kosmos, de mens en de natuur op zowel spiritueel als materieel niveau in alles met elkaar verbonden zijn: de kosmos weerspiegeld in de mens, de mens weerspiegeld in de kosmos. Dat was in de 15e eeuw, toen deze filosofie werd herontdekt, een inspirerende gedachte, die mensen met andere ogen naar de wereld liet kijken - en naar zichzelf. Zorg voor de natuur, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, van alle volkeren, religies en afkomsten, en onze moderne opvattingen over wat het betekent om mens te zijn, hebben hun oorsprong in deze filosofie.

Trakteer je ogen op prachtige oude boeken, ontdek de wijsheid en vrijheid van denken in al deze stromingen en prikkel je geest!

Je kunt de website van het museum hier vinden.

Bekijk meer activiteiten

21 april 2023
Maand van de Filosofie
De Maand van de Filosofie loopt ten einde, maar er vinden nog vele evenementen plaats.
15 april 2023
De Week van de Kinderfilosofie
Dit jaar is de Week van de Kinderfilosofie van 15 t/m 23 april 2023. Tijdens de Week kan iedereen het belang é n het plezier van filosoferen met kinderen ontdekken.
4 juni 2023
Patricia Piccinini - Kunsthal Rotterdam
In de beeldententoonstelling van Patricia Piccinini (1965) staat ‘metamorphosis’ centraal.
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram