< Terug naar verzamelpagina
Auteur: Isa Wissink
Deel artikel
Een fantasyboekencyclus met Taoistische en feministische invloeden.

De Aardzee-trilogie van Ursula K. Le Guin

De Amerikaanse auteur Ursula K. Le Guin (geboren in 1928, in 2018 overleden) wordt in bepaalde kringen gezien als een van de beste schrijvers van fantasy en sciencefiction van de 20ste eeuw. Over de loop van haar leven schreef ze maar liefst 28 boeken en tientallen korte verhalen, waarvan het grootste deel goed ontvangen is. Een van de boekenreeksen die Le Guin schreef, is de serie Earthsea (Nederlands: Aardzee), een serie fantasy-boeken waarvan de delen los van elkaar gelezen kunnen worden zonder iets te missen.

Als een persoonlijke uitdaging had ik mezelf voorgenomen om elke maand van 2022 één van Le Guins boeken te lezen. In januari begon ik met deel één van Earthsea, genaamd A Wizard of Earthsea (Nederlands: Machten van Aardzee), en was gelijk verkocht. Niet alleen is Le Guin een geweldige schrijver, ze verwerkt op een subtiele doch krachtige manier filosofische en antropologische ideeën in haar werk. Ook invloeden vanuit het Taoïsme komen veel naar voren.


Balans

Taoïsme is zowel een religieuze als filosofische stroming uit China en staat in het teken van een constant veranderende, perfecte harmonie (denk aan yin en yang: twee principes die elkaars tegen-gestelde zijn maar toch één geheel vormen). Le Guin gebruikte dit concept veel in Earthsea; het komt zelfs naar voren in de titel, waarin de aarde en de zee tegenover elkaar gezet worden maar te-gelijkertijd één zijn. De hoofdpersonen van elk boek moeten zich bewust worden van deze balans, voordat ze overwogen keuzes kunnen maken tussen wat goed en slecht is. Le Guin legt namelijk ook veel nadruk op het feit dat onze handelingen gevolgen hebben en dat we zowel onze rede als onze ervaring moeten gebruiken om een besluit te kunnen nemen. Het derde boek in de serie, The Far-thest Shore (Nederlands: Koning van Aardzee), is een bildungsroman over de jonge Arren die wordt onderwezen in de balans van de wereld waar hij in leeft, om er in de toekomst een betere plek van te kunnen maken. Het volgende citaat is wat hem verteld wordt door zijn mentor:

“When that rock is lifted, the earth is lighter; the hand that bears it heavier. When it is thrown, the circuits of the stars respond, and where it strikes or falls, the universe is changed. On every act the balance of the whole depends. The winds and seas, the powers of water and earth and light, all that these do, and all that the beasts and green things do, is well done, and rightly done. All these act within the Equilibrium. From the hurricane and the great whale’s sounding to the fall of a dry leaf and the gnat’s flight, all they do is done within the balance of the whole. But we, insofar as we have power over the world and over one another, we must learn to do what the leaf and the whale and the wind do of their own nature. We must learn to keep the balance. Having intelligence, we must not act in ignorance. Having choice, we must not act without responsibility.”

 

Vrij dun

Het fijne aan de serie is dat je de boeken los van elkaar kunt lezen. Ook zijn de boeken vrij dun (zo rond de 200 pagina’s), in tegenstelling tot veel andere fantasy-boeken. Mocht je meer interesse heb-ben in Le Guins sciencefiction, dan is The Left Hand of Darkness (Nederlands: De Linkerhand van het Duister) een goede plek om te beginnen.


Geef een reactie

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
paperclipcamera-videobookmagnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram