< Terug naar verzamelpagina
Auteur: Isa Wissink
Deel artikel
Een boek dat ervaren moet worden

Piranesi van Susanna Clarke

Op acht september 2021 won Susanna Clarke de Women’s Prize for Fiction, een internationale literatuurprijs voor vrouwen, met haar tweede boek Piranesi. Het boek kwam uit in september 2020 en werd door een van de juryleden beschreven als “a truly original, unexpected flight of fancy which melds genres and challenges preconceptions about what books should be.”

Waar Piranesi over gaat, is moeilijk te beschrijven zonder al te veel weg te geven. Het mysterie ontrafelt zich in een insulaire wereld die bestaat uit brede gangen en grote hallen met marmeren standbeelden, omringd door de zee. Onze hoofdpersoon, Piranesi, is ervan overtuigd dat hij en zijn collega de enige bewoners zijn van deze wereld, tot hij op een dag een geschreven boodschap vindt en hij begint te twijfelen aan wie of wat hij kan vertrouwen.

De Ander

In de benaming van Piranesi’s enige medemens komen de eerste filosofische thema’s naar voren. Het boek neemt de vorm aan van Piranesi’s persoonlijke verslagen, die hij vastlegt in zijn logboek. In deze verslagen refereert hij aan zijn collega en enige vriend als de Ander, de Not-Me. Hegel introduceerde het concept van Andersheit als onderdeel van het zelfbewustzijn: onszelf in relatie tot andere mensen. Piranesi is in de veronderstelling dat hij en zijn collega de enige levende mensen in deze wereld zijn en begrijpt zichzelf vooral in relatie tot hem. Zijn eigendommen, zijn kennis en zelfs zijn naam zijn door de Ander gegeven.

Ideeënleer

De echte magie van Piranesi ligt echter in de wereld zelf en hoe deze beschreven wordt door haar bewoner. Het verhaal speelt met de Ideeënleer van Plato en zijn allegorie van de grot door middel van de standbeelden, die personen en dieren afbeelden die Piranesi nog nooit in de werkelijkheid heeft waargenomen. De gangen en zalen kunnen gezien worden als een uitbreiding voor Plato’s metafoor, terwijl de standbeelden een belichaming zijn van de Ideeën. De wereld waar Piranesi in leeft, is zijn grot en de komst van de vreemde boodschap is het begin van zijn anamnese.

Piranesi is een boek dat ervaren moet worden. Clarke is een immens getalenteerde auteur die in slechts 250 pagina’s een uiterst bijzondere wereld weet te creëren en een mysterie weet te vertellen dat zich woord voor woord aan de lezer onthult. Piranesi is een briljante en sympathieke hoofdpersoon, die het makkelijk maakt om vanaf de eerste pagina verliefd op te worden. Het is een ervaring die de lezer achterlaat met een hernieuwde waardering voor de schoonheden van onze wereld.

Geef een reactie

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
paperclipcamera-videobookmagnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram