< Terug naar verzamelpagina
Auteur: Alex Passchier
Deel artikel
De waarde van het leven tussen de doden

The Walking Dead

Zombies en filosofie. Een afstotelijke combinatie. Net als pindakaas en jam. Maar als je het eenmaal geprobeerd hebt, dan blijft het je trekken. De serie speelt zich af in Amerika, waar 99 procent van de mensen als gedachteloze, mens-eten­de zombies door de wereld dolen en de andere 1 procent van de mensen vecht om te overleven. De filosofie zit ‘m in die ene procent.

In een wereld waarin zaken als elektriciteit en levensmiddelen niet meer voorhanden zijn, draait het om overleven. En dat is precies wat de laatste 1 procent van de mensheid probeert te doen. In de serie volg je een groep van 10 à 15 mensen die naast het overleven ook naar de toekomst kijken. Hoe kunnen ze (samen)leven in een wereld zonder staat? Het sociaal contract is ontbonden. Werkt democratie nog steeds? Is dictatoriaal leiderschap gerechtvaardigd? Wat is het alternatief?

Rousseau en Hobbes

De afwezigheid van een staat leidt tot een morele zoektocht. Waar doe je goed aan in deze ‘natuurtoestand’? Er lijkt bij velen een natuurlijke moraal te zijn, die Jean-Jacques Rousseau zou duiden als empathie en medeleven. Maar schaarste aan voedsel, spullen en mensen leidt tot competitie met andere groepen overlevenden. Meer en meer worden ze geconfronteerd met een ‘oorlog van allen tegen allen’ zoals Thomas Hobbes die in Leviathan beschrijft.

Waanzinnige dilemma's

De hoofdpersoon in The Walking Dead, Rick Grimes, verandert langzaam van een rechtvaardige sheriff in een meedogenlo-ze beschermer van zijn groep. Om vervol¬gens in een moreel dilemma te geraken. Wil hij op deze manier leven? Kán hij op deze manier leven? En welk toekomst¬perspectief biedt dit handelen? Tegen de achtergrond van deze waanzinnige dilemma’s zie je de personages worstelen met bestaansvragen. Wat is de zin van het leven in een wereld zoals deze? Is het nog wel verantwoord om kinderen te krijgen? Hoe voed ik ze op en bovenal: waartoe voed ik ze op?

Bloederige zombies

The Walking Dead omvat inmiddels tien seizoenen en het elfde is halverwege. Een verrassende combinatie van griezelen en filosoferen. Vind je al die bloederige zombies maar niks? Probeer ze dan te bekijken als louter rekwisieten en richt je aandacht op de levende mensen. Want daar gebeurt het.

Geef een reactie

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
paperclipcamera-videobookmagnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram