Auteur: Isa Wissink
Deel artikel
Over de de sciencefiction podcast Wolf 359

Wat betekent het om mens te zijn?

De eerste keer dat ik met de sciencefiction podcast Wolf 359 begon ben ik na vier afleveringen gestopt. Misschien niet de beste manier om dit stuk mee te openen, maar het is waar: na vier afleveringen besloot ik dat het niet echt iets voor mij was. Mij was verteld dat het een dramatisch hoorspel was, over het personeel van een ruimteschip in een baan om Wolf 359, een ster in het sterrenbeeld Leeuw, dat continu in catastrofale situaties terechtkomt. De eerste paar afleveringen leken echter onsamenhangend, grappig maar zonder een doorlopend verhaal, waardoor ik snel afhaakte.

Eerste indrukken kunnen nochtans misleidend zijn. Bijna een jaar later, terwijl Wolf 359 bijna tot haar einde kwam, waagde ik een tweede poging. En kwam tot de conclusie dat het komische begin van het verhaal een belangrijke rol speelde in de tragische ontwikkeling van het plot. Wat eigenlijk centraal staat, is de vraag: wat betekent het om mens te zijn? Vragen die hiermee samenhangen, zijn: Wat betekent het als je geen mens bent, maar een hoogintelligente supercomputer? Is het mogelijk jezelf te blijven als het onmogelijk blijkt om je aan je eigen normen en waarden te houden? Als jouw lichaam vergaat en wordt vervangen door iemand die precies op jou lijkt, die jouw gedachten, herinneringen en idealen deelt, en die ervan overtuigd is dat hij jou is, waarom is die persoon dan níet jou? Dit laatste voorbeeld is een gedachte-experiment van de analytische filosoof Donald Davidson, Swampman genaamd, dat in aflevering 41 wordt uitgelegd.

Wolf 359 volgt (in het begin) het alledaagse leven van de bemanning van het ruimteschip de Hephaestus: Luitenant Minkowski, Dr. Hilbert en Officier Eiffel. Overigens zijn bijna alle personages vernoemd naar beroemde historische wetenschappers, wat een interessante brug creëert tussen het verre verleden en de verre toekomst. De enige uitzondering op deze regel is Hera, de artificiële intelligentie, die de basisfuncties van het schip uitvoert. Het doel van hun missie: het bestuderen van de ster Wolf 359. Het probleem is echter dat de drie bemanningsleden en Hera elkaar grotendeels niet kunnen uitstaan. Er wordt constant gevochten over protocol, het wel of niet volgen van regels en de verdeling van het laatste beetje tandpasta. Deze problemen beginnen echter langzaam maar zeker in het niet te vallen als Eiffel, de communicatieofficier, vreemde berichten opvangt die de hele missie op scherp stellen. De uitdagingen die de bemanning onder ogen moeten zien, zorgen ervoor dat ze samen moeten gaan werken en hun verschillen opzij moeten zetten, of ze dat nu willen of niet. Als het gaat om leven en dood, zijn er belangrijkere dingen dan interpersoonlijke conflicten. De ontwikkelende relaties tussen de bemanningsleden en hun persoonlijke groei zijn de kern van dit verhaal, niet zo zeer de gevaren die ze doorstaan. Extreme omstandigheden zorgen ervoor dat de personages tot het uiterste op de proef worden gesteld en constant aan zichzelf moeten vragen: ben ik trouw aan mezelf? ben ik een goed persoon? 

Wolf 359 is eerder een tragikomedie dan tragedie. De podcast is scherp en deinst niet terug voor ingewikkelde onderwerpen als manipulatie, mishandeling of zelfs eugenetica, maar heeft ook humor en oprechte momenten van emotie en zelfreflectie. De muziek, gecomponeerd door Alan Rodi, voegt een extra dimensie toe aan dit buitenaardse hoorspel. De podcast heeft ‘maar’ 61 afleveringen (als je de special Change of Mind niet meetelt, al ben ik van mening dat je die niet mag overslaan), van elk tussen de 15 en 45 minuten.

Isa Wissink

Isa is de redactie secretaris van Phronèsis en volgt de Educatieve Master aan de Radboud Docenten Academie. Isa is vooral geïnteresseerd in sociaal-maatschappelijke filosofie.

Geef een reactie

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
paperclipcamera-videobookmagnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram