Deel artikel
Gedachten denken van Annelies Beck wint prijs voor het Beste Filosofische Kinderboek van 2022.

"Literatuur": Beste Filosofische Kinderboek van 2022

 

De Week van de Kinderfilosofie heeft een nieuwe boekenprijs in het leven geroepen voor het Beste Filosofische Kinderboek. Boeken zijn immers een laagdrempelige manier om kinderen aan te zetten tot denken over filosofische vragen en kwesties.

Op zaterdag 22 april werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De jury, bestaande uit filosoof Frank Meester, kinderfilosoof en theatermaakster Annelies Appelhof en Jonge Denker des Vaderlands Syb Faes, was unaniem. “Dit juweeltje zet de jonge lezer het meest aan tot zelf denken over filosofische kwesties. Dat dat in dit boek wordt gecombineerd met prachtige vormgeving, prachtige tekeningen en poëtische taal, was doorslaggevend. Het lijkt een klein boek, maar het zit bomvol metafysische vragen.”

Naast een juryprijs was er ook een publieksprijs. Met een overdonderende aantal stemmen werd die gewonnen door De zoon van de gazelle van Sabine Wassenberg en Kamel Essabane. “Een boek dat de lezer uitnodigt mee te denken met de hoofdpersoon en gedachten te vormen over de grote vragen van het leven.”

De prijs zelf, een beeld van drie omgekeerde vraagtekens, verwijst naar het andere karakter dat een filosofische vraag heeft t.o.v. de vragen die kinderen gewoonlijk moeten beantwoorden. Bovendien: als je filosofeert roept de ene vraag meestal vooral een volgende vraag op. Dat ze op z’n kop en scheef staan illustreert het speelse karakter van filosoferen met kinderen.

Bij afwezigheid van de schrijfster nam uitgeefster Wende Wilbers (Querido) deze eerste “Ludoq” in ontvangst.

Geef een reactie

Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Neem contact op met de redactie van Phronèsis Magazine
Heb je een goed idee, wil je met ons van gedachte wisselen of heb je een vraag? We horen graag van je.
Contact opnemen
paperclipcamera-videobookmagnifiercrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram